ДОБРО ДОШЛИ НА ДИГИТАЛНУ МУЗЕЈСКУ ПОСТАВКУ ЈОВАН ЦВИЈИЋ

Јован Цвијић, Фототека Српске академије наука и уметности, САНУ-Ф 289/3
Јован Цвијић, Фототека Српске академије наука и уметности, САНУ-Ф 289/3

Јован Цвијић, српски научник, oснивач је српске научне географије.

Осим тога, оснивач је Географског завода (данашњег Географског факултета Универзитета у Београду) и Српског географског друштва, које и данас постоји; професор Универзитета у Београду од његовог оснивања, ректор Универзитета у Београду у два мандата (школске 1906/07. и 1919/20. године), академик и председник Српске краљевске академије (данашње Српске академије наука и уметности) у периоду од 1921. до 1927. године, почасни професор бројних европских универзитета и почасни члан бројних светских географских друштава.

Рођен је у Лозници у западној Србији октобра 1865. године од оца Тодора Цвијића и мајке Марије Цвијић (рођене Аврамовић).

Данас у научниковом родном месту постоје основна школа која носи његово име, два споменика, спомен-плоча где се налазила кућа у којој се научник родио, улица и трг који носе његово име.

Оригинална документа и предмети из периода Цвијићевог живота у Лозници нису сачувана, те се у Центру за културу Вук Караџић Лозница од 2010. године приступило прикупљању репродукција сачуваних оригиналних докумената која сведоче о животу и раду овог великог српског научника.

Прикупљена документа су систематизована, обрађена и презентована у виду дигиталне музејске поставке која је постављена на следећој адреси – www.jovancvijic.org.rs.

Установе у којима се чувају оригинална документа и предмети који сведоче о животу и раду српског научника Јована Цвијића су Архив Српске академије наука и уметности у Београду, где се у оквиру Историјске збирке налази Заоставштина Јована Цвијића, и Музеј града Београда, односно Меморијални музеј Јована Цвијића, где се налазе оригинални предмети из куће коју је научник саградио у Београду, и у којој је живео до своје смрти, 1927. године. Оне су уступиле и дале сагласност за коришћење репродукција оригиналних докумената.

Поред ове две установе, поједине репродукције докумената уступили су и Географски факултет Универзитета у Београду и Библиотека града Београда.

Рецензент пројекта је др Ана Милановић Пешић, научни сарадник Географског института Јован Цвијић САНУ. Рецензију можете прочитати на следећем  линку.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Биљана Радичевић

У Лозници, септембар 2021.
мср Биљана Радичевић, географ и аутор пројекта
Центар за културу Вук Караџић Лозница