Виртуелни музеј Јован Цвијић

Књиге о животу јована цвијића

Ова дигитална библиотека под називом „Јован Цвијић у књигама и публикацијама“ је саставни део истоимене изложбе која је презентована за време манифестације „Дани Јована Цвијића“ у октобру 2017. године у Лозници. Библиотеку чине издања различитих аутора који су писали о животу и раду српског научника, Јована Цвијића.

Први аутор који је писао биографију Јована Цвијића, био је Цвијићев дугодишњи сарадник, чешки научник, професор на Карловом универзитету, и декан Факултета природних наука у Паргу почетком ХХ века, др Јиржи Данеш. Овај чешки научник је Цвијићеву биографију написао 1924. године када је обележен Цвијићев 60 рођендан и тридесет година рада на Универзитету.

Исте године је објављен и Зборник радова, који се састоји из радова Цвијићевих сарадника и пријатеља, а који су организовали свечану академију на којој су поменути радови излагани. Академија је, такође, организована поводом тридесет година Цвијићевог рада на Универзитету у Београду. После Цвијићеве смрт, 1927. године, о Цвијићу су писали његови ученици и сарадници, касније академици, и професори Универзитета. Књиге о Цвијићу су, нарочито писане поводом различитих јубилеја. Последњу обимну монографију објавила је Српска академија наука и уметности 2015. године, када је обележено 150 година од рођења Јована Цвијића и када је одржана међународна научна конференција.

Формирањем ове дигиталне библиотеке, намера нам је била да ова вредна научна и веома садржајна дела буду доступна широј јавности, а у циљу коришћења у настави, за будућа научна истраживања, или као литература заинтересованим за српску историју и културу. Истовремено, намера нам је да младе заинтересујемо за српску науку и културу. Дигитална библиотека Јован Цвијић ће временом бити допуњавана са издањима, као и архивским документима о животу и раду Јована Цвијића. Манифестацију Дани Јована Цвијића у Лозници 2017. године је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Јован Цвијић
Изложба живот и дело
(1865 – 1990)

Јован Цвијић
Посебна издања Географског друштва
др. Јиржи В. Данеш

Цвијићева књига
Српска књижевна задруга

Јован Цвијић и Источна Србија
Српско географско друштво

Јован Цвијић и Проклетије
Српско географско друштво

Јован Цвијић
Војислав Радовановић

Јован Цвијић и Дурмитор
Зборник радова са научног
скупа 12.октобар 1985.
Жабљак